Huwelijk

In Nederland kunnen partners op verschillende manieren gevolgen verbinden aan hun relatie. Dit is onder andere mogelijk door middel van het huwelijk. Partners kunnen het huwelijk laten voltrekken door de ambtenaar van de burgerlijke stand in het gemeentehuis. Dit is het wettige (burgerlijke) huwelijk. Daarnaast kunnen partners ook bijvoorbeeld voor de kerk trouwen (kerkelijk huwelijk), dit is echter geen wettig huwelijk en mag ook pas plaatsvinden nadat de partners voor de wet getrouwd zijn. Wanneer partijen een huwelijk aangaan, zijn zij in beginsel in een beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. Zij kunnen echter ook aanvullende afspraken opstellen door middel van huwelijkse voorwaarden. 

Geregistreerd partnerschap

Indien de partners geen huwelijk wensen, kunnen zij daarnaast ook een geregistreerd partnerschap aangaan. Ook deze vorm is in de wet geregeld en heeft nagenoeg dezelfde gevolgen als het voltrekken van een huwelijk. Ten aanzien van het geregistreerd partnerschap kunnen partners ook aanvullende afspraken vastleggen.  

Samenlevingscontract

Als laatste kunnen partijen kiezen voor een samenlevingscontract. Dit is een vorm die niet specifiek geregeld is in het Burgerlijk Wetboek; deze vorm kan dan ook gezien worden als een gewone overeenkomst. Het risico daarvan is dat er bij discussie over de inhoud van het contract, niet teruggevallen kan worden op wettelijke regels (met uitzondering van de algemene regels van het overeenkomstenrecht). Het is daarom verstandig een samenlevingsovereenkomst door een jurist duidelijk te laten formuleren en eventueel in een notariƫle akte te laten vastleggen.

Advocaat personen- en familierecht 

Indien u meer informatie wenst te verkrijgen over bovenstaande vormen, dan kunt u uiteraard contact opnemen met onze collega Miranda Verlegh.