Legitieme portie

Beroep op legitieme portie bij onterven

Ouders kunnen kinderen in hun testament onterven. Dit betekent echter niet dat de kinderen daardoor volledig zijn uitgesloten van de nalatenschap en dus niets erven. Er kan namelijk altijd een beroep worden gedaan op de legitieme portie.

De legitieme portie is een wettelijk deel van de nalatenschap waar een kind altijd recht op heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld; het kind kan geen goederen opeisen. Daarbij is van belang dat het kind de legitieme portie zelf zal moeten opeisen; het kind krijgt dit erfdeel dus niet vanzelf omdat hij of zij geen erfgenaam is door de uitsluiting in het testament. Let er hierbij op dat het betreffende kind binnen vijf jaar (ofwel binnen een door een belanghebbende gestelde redelijke termijn) na overlijden van de erflater dient te verklaren dat hij of zij de legitieme portie wenst te ontvangen. Daarnaast is de legitieme portie in beginsel pas een half jaar na het overlijden van de erflater daadwerkelijk opeisbaar.

Stel uw advocaat vragen over de legitieme portie

Heeft u meer vragen over de legitieme portie? Of heeft u andere erfrecht vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons advocatenkantoor in Oss. Wij helpen u graag!