Afstammingsrecht

Het woord afstamming ziet op een groot deel van het personen- en familierecht. Afstamming gaat namelijk over de familierechtelijke relatie tussen kinderen en hun ouders. Wanneer deze familierechtelijke relatie bestaat, is er sprake van een juridische relatie en dus juridisch ouderschap. Aan juridisch ouderschap kleven diverse rechten en plichten, zoals de onderhoudsplicht en het erfrecht.

Afstamming en familierechtelijke relatie

Afstamming en het verkrijgen van een familierechtelijke relatie kan op verschillende manieren ontstaan. De moeder van een kind is direct de juridische moeder, voor een vader zit dat anders. Wanneer een kind wordt geboren tijdens het huwelijk (ofwel tijdens het geregistreerd partnerschap), wordt de vader ook meteen juridisch vader.

Juridisch ouderschap

Buiten de bovengenoemde rechtsrelatie zal een vader het kind moeten erkennen. Mocht een vader dit niet kunnen of willen, dan kan het vaderschap juridisch worden vastgesteld. Als laatste kan een vader, en ook een moeder natuurlijk, een kind adopteren.

AFZIEN VAN JURIDISCH OUDERSCHAP 

Wanneer iemand wil afzien van het juridisch ouderschap, zijn hier in sommige gevallen ook mogelijkheden toe. Het is van belang om u in bovenstaande situaties altijd goed te laten adviseren door een advocaat aangezien dit belangrijke gevolgen heeft voor het afstammingsrecht.

Afstammingsrecht advocaat

Onze advocaten personen- en familierecht bedienen cliënten uit de regio Oss, Uden, Veghel, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en omstreken. Heeft u een vraag over het afstammingsrecht of juridisch ouderschap, neem gerust contact met ons op om uw zaak voor te leggen.